Celoeurópska petícia: povinné vyhlásenie o pôvode pre všetky potravinárske výrobky

0 12. september 2019, Július Vonkomer
12. september 2019
Július Vonkomer
Výzva Európskej komisii, aby zaviedla povinné vyhlásenie o pôvode pre všetky potravinové výrobky s cieľom predchádzať podvodom, chrániť verejné zdravie a zaručovať právo spotrebiteľov na informácie.
Chcete vedieť čo jete? Pripojte sa k petícii.

Za celou iniciatívou stojí najväčšie talianske združenie poľnohospodárov Confederazione Nazionale Coltivatori Diretti. Do celého projektu sa dokonca rozhodli investovať 20 000 eur. O čo teda v tejto petícii ide? Rozhodli sa zapojiť jeden milión občanov Európskej únie, aby prinútili Európsku komisiu prijať povinné nariadenie o tom, že všetky potravinové výrobky budú povinne označené krajinou pôvodu. Hlavné ciele iniciatívy sú:

1. Povinné uvádzanie označenia krajiny pôvodu pre všetky spracované a nespracované potraviny v obehu v EÚ bez výnimky pre registrované ochranné známky a zemepisné označenia. 2. Pokiaľ ide o spracované potraviny, označenie pôvodu sa musí stať povinným pre primárne zložky, ak sa odlišujú od pôvodu konečného výrobku. 3. Zlepšenie jednotnosti štítkov vrátane harmonizovaných informácií o výrobe a spracovateľských metódach s cieľom zabezpečiť transparentnosť v celom potravinovom reťazci.

Ako píšu na svojej internetovej stránke, ktorá je preložená do všetkých jazykov EÚ, hlavným cieľom označovania potravín je poskytnúť spotrebiteľom ucelené a transparentné informácie, ktoré im umožnia robiť rozhodnutia na základe dostatočných informácií. Dopyt spotrebiteľov po informáciách o mieste pôvodu potravín sa stáva čoraz dôležitejším, ale v zmysle súčasného nariadenia existuje veľká pravdepodobnosť, že spotrebitelia budú zavádzaní a vystavení potravinovým podvodom.

Ak máte záujem podporiť túto petíciu môžete tak urobiť tu: eat origin. Aby ste mohli podporiť túto iniciatívu, musíte byť občanom EÚ (štátnym príslušníkom členského štátu) vo veku, keď máte oprávnenie hlasovať vo voľbách do Európskeho parlamentu.

Popredného ukrajinského historika našli s bodnými ranami…
Všeobecnej zdravotnej poisťovni vypovedalo zmluvy 2000 ambulancií
Súdna rada navrhuje zvýšiť odmeny pre členov disciplinárnych…
49 percent Juhokórejčanov netoleruje homosexuálov, ukázal…