KDH biskupom neprekáža? KDŽP reaguje na aktuálne stanovisko Konferencie biskupov ohľadne Mariána Kuffu

0 17. november 2019, Karol Šťastný
17. november 2019
Karol Šťastný
Kňaz by sa nemal angažovať v politických stranách, a to ani prostredníctvom druhých osôb. Údajne to nie je primerané kňazskému stavu. Podľa Konferencie biskupov Slovenska je úlohou kňaza byť otcom všetkých veriacich, nie vodcom tých, ktorí sa hlásia k určitej strane. V spoločnom stanovisku to včera (15.novembra) vyhlásili bratislavský arcibiskup, metropolita a predseda Konferencie biskupov Stanislav Zvolenský a spišský biskup Štefan Sečka v súvislosti s aktivitami populárneho žakovského farára Mariána Kuffu.
Populárny kňaz Marián Kuffa (foto vpravo) napríklad v minulosti aktívne podporoval zákon o sprísnení interrupcii z dielne opozičnej strany Kotleba - Ľudová strana Naše Slovensko

“Ak v spoločnosti vznikne presvedčenie, že niektorý z kňazov, aj keď z úzadia, ovláda politickú stranu, je nevyhnutné, aby všetky svoje aktivity v tomto smere bezodkladne ukončil.

Toto stanovisko sa v aktuálnych okolnostiach týka otca Mariána Kuffu, ale vo všeobecnosti aj každého klerika, ktorý by sa angažoval v činnosti alebo verejnej propagácii politických strán.“ píše sa v uverejnenom vyhlásení Konferencie biskupov Slovenska.

Na uvedené vyhlásenie biskupov vzápätí zareagovali aj predstavitelia  mimoparlamentnej strany Kresťanská demokracia – Život a prosperita (KDŽP). Upozorňujú predovšetkým na ústretový prístup niektorých kňazov voči politickým aktivitám KDH, pričom tie biskupom neprekážajú.

“Všetci kňazi, ktorí sú v kontakte s členmi KDH by podľa dnešného stanoviska biskupov mali tento kontakt prerušiť.“ uvádza KDŽP v stanovisku zverejnenom na sociálnej sieti Facebook.

Ministerstvo zahraničia SR neeviduje Slovákov medzi obeťami a…
Špinavá politická hra? Bývalá národniarka Belousovová sa pustila…
Podpora osobností pomáha zviditeľniť prezidentských kandidátov
Komentár: Odmietam voliť menšie zlo