Otvorený list Pellegrinimu: Vaša ministerka školstva nehanebným spôsobom zľahčuje podvod

0 18. január 2019, zdroj: facebook MUDr. Peter Ziman, CSc., foto: TASR
18. január 2019
zdroj: facebook MUDr. Peter Ziman, CSc., foto: TASR
MUDr. Peter Ziman, CSc. je uznávaný chirurg, ktorý pracoval na Slovensku aj v zahraničí. Sleduje politické dianie a svoj názor sa nebojí dať najavo. Prinášame vám jeho reakciu k Dankovej rigoróznej práci a postoju ministerky Lubyovej, ktorý zverejnil na svojom profile na sociálnej sieti.
Na snímke zľava premiér SR Peter Pellegrini a ministerka školstva, vedy, výskumu a športu SR Martina Lubyová počas tlačovej konferencie po návšteve premiéra na Ministerstve školstva, vedy, výskumu a športu.

Vážený pán premiér Pellegrini!

Dovoľujem si Vás verejne touto cestou osloviť. Pevne verím, že sa k Vám týchto pár slov dostane.

Mám tú česť disponovať akademickým titulom pred menom a vedeckou hodnosťou za menom. Oboje som získal na Lekárskej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave, v rokoch 1970 a 1983.

Bolo pre mňa cťou hrdo sa tým pýšiť nielen u nás, ale aj v zahraničí. Som hrdý na moju Alma mater a vždy som sa snažil dôstojne ju reprezentovať. A nie som sám.

Poznám mnoho iných kolegov, špičkových lekárov a odborníkov, ktorých teoretické vedomosti a schopnosti získané na LF UK v Bratislave vysoko prevažovali schopnosti a vedomosti kolegov z iných univerzít, vrátane tých zahraničných.

Som presvedčený, že viete o tom, že odchovanci LF UK sú vysoko rešpektovaní v zahraničí a bez problémov sa uplatnili na špičkových pracoviskách v celom svete.

Ako občana SR sa ma udalosti posledných dní nesmierne dotkli. Myslím že sa ľahko domyslíte, na čo narážam.

Nechcem hodnotiť prístup pána predsedu NR SR ohľadne jeho tzv. „rigoróznej práce“, to mi neprináleží. I keď na strane druhej to ja osobne pokladám za morálne bahno.

Ste predsedom vlády a teda i "nadriadeným" pani ministerky školstva Lubyovej. Iste detailne poznáte jej posledné vyjadrenie o výsledku práce účelovej komisie UMB, týkajúcej sa - nemôžem sa vyjadriť inak - škandalózne získaného titulu „JUDr.“ pánom Mgr. Dankom, tč. predsedom NR SR, druhým najvyšším Ústavným činiteľom SR.

Táto pani celkom zámerne a úmyselne skresľuje a zľahčuje vážnosť situácie. Niet pochýb o tom, že dotyčná rigorózna práca je obyčajným plagiátom. Odporúčam Vám prečítať si, ako definuje význam slova plagiát napr. Wikipédia. Alebo dať si tú prácu a prečítať si, ako ho definujú v zahraničí.

Rozdiel medzi vyjadrením sa komisie UMB a slovom plagiát je presne taký istý, ako medzi slovami „lotor“ a „darebák“. Na povrchu to vyzerá rozdielne, ale význam slov je identický.

Je smutným poznaním, že miesto snahy o dôsledné postihnutie tých, ktorí kedysi prácu hodnotili (konzultant-školiteľ, oponenti, skúšobná komisia) a takýto bezprecedentný dôsledok pripustili a vlastne sa s ním stotožnili, tolerovaním ich anonymizácie pani ministerka poškodzuje dobré meno našich vysokých škôl.

To je, prepáčte, vec verejná. Prakticky všetci poctiví absolventi štúdia v UMB môžu byť - a nepochybujte, že aj budú - terčom výsmechu a najrôznejších podozrení. Nielen u nás, ale aj v zahraničí. A čo je horšie, aj absolventi iných slovenských univerzít a vysokých škôl.

Celkový prístup pani ministerky v tejto veci pokladám za nehoráznosť a hanebnosť.

Podvod zostáva podvodom a nečestný prístup nečestným prístupom. A plagiát plagiátom, i keď význam výrazu plagiát nedefinuje zákon.

MUDr. Peter Ziman, CSc.

Policajti obvinili muža, ktorý v okrese Žiar nad Hronom predával…
Pred 1020 rokmi opát z Cluny zaviedol spomienku na všetkých…
Používanie zábavnej pyrotechniky bude povolené len dva dni v roku