Veľký Cetín: Vo viniciach sa dá ochutnať starobylá a legendami opradená kadarka

0 11. máj 2019, zdroj a foto: TASR
11. máj 2019
zdroj a foto: TASR
Neodmysliteľnou súčasťou obce Veľký Cetín je vinárstvo a vinohrady, v ktorých sa od nepamäti pestovala starobylá a dnes už pomerne vzácna odroda vína známa pod viacerými menami. Obvykle sa nazýva kadarka, ale spomína sa napríklad aj ako cetínske biele či bratislavské biele.
Na snímke pohľad na vinohrady v obci Veľký Cetín.

Neodmysliteľnou súčasťou obce Veľký Cetín je vinárstvo a vinohrady, v ktorých sa od nepamäti pestovala starobylá a dnes už pomerne vzácna odroda vína známa pod viacerými menami. Obvykle sa nazýva kadarka, ale spomína sa napríklad aj ako cetínske biele či bratislavské biele.

Nie len dorábaním vína, ale aj históriou vinárstva v obci sa už dlhšie zaoberá Norbert Dudás, ktorý je zároveň aj predsedom veľkocetínskeho vinárskeho spolku Kadar. Podľa jeho slov existovali tunajšie vinohrady ešte skôr ako samotná obec, ktorá sa prvýkrát písomne spomína v roku 1239. Veľké vinice a rozvinuté vinárstvo boli v okolí Veľkého Cetína určite už na prelome 16. a 17. storočia, keď patrili Ostrihomskému biskupstvu. „Už vtedy sa tu pestovala kadarka ako prastará odroda viniča. Hovorí sa všeličo, sú rôzne legendy. Nám sa podarilo vystopovať, že ide o maďarskú odrodu, je to klon a je to v Maďarsku aj zaregistrované. Teraz je toto víno pomerne vzácne, ale v časoch, keď vinice patrili biskupstvu v Ostrihome, sa tu pestovala iba cetínska kadarka, na ktorú sem často chodieval arcibiskup Peter Pázmaň,“ uviedol Dudás. 

Z týchto čias pochádzajú aj prvé zmienky o liečivej sile tunajšieho vína. Aj arcibiskup ho údajne rád popíjal práve preto, že mu pomáhalo odstraňovať problémy s trávením. „Tak vznikla legenda, že kadarka má liečivé účinky. Je pravda, že ide o odrodu, ktorá  má väčší obsah kyseliniek, a preto vraj blahodarne pôsobí na trávenie. Môžem to potvrdiť aj z vlastnej skúsenosti. Naozaj účinkuje, pretože na vinohrade si dám slaninku, oškvarky, čokoľvek... A potom si dám na to kadarku a s trávením nemám žiadne problémy,“ skonštatoval s úsmevom Dudás.

Vinárstvo bolo vo Veľkom Cetíne také obľúbené, že kedysi bolo vo vinohradoch údajne toľko vinárskych domčekov a pivníc ako domov v dedine. „Bolo ich dokonca aj viac, pretože boli rodiny, ktoré mali aj tri hajlochy. Teraz sa to zredukovalo, kedysi, za socializmu, sa ľuďom zobrali pozemky, zmenšili sa vinohrady, ale stále je tam okolo 360 domčekov, z ktorých je takých intenzívnejšie využívaných okolo 160. Viem to podľa toho, že keď sa v roku 2014 zavádzala do vinohradov elektrina, tak si ju ľudia nechali priviesť práve do 160 vinárskych domčekov,“ povedal Dudás.

Dnešní vinári sa snažia dávne tradície v obci udržať. Po 50. rokoch minulého storočia, keď komunistický režim znárodňoval aj pôdu a vinohrady, sa už začiatkom 60. rokov podarilo postupne vinárstvo vo Veľkom Cetíne oživovať. „Vznikol tu záhradkársky spolok, ktorý zastrešoval aj dorábanie vína, organizoval súťaže a degustácie a toto všetko sa nám podarilo udržať až dodnes. V tomto roku sme mali už 43. ročník ochutnávky vín. Pred desiatimi rokmi sa založil vinársky spolok Kadar a pokračujeme v tradíciách. Tento rok, 8. júna, budeme vo vinohradoch organizovať druhý ročník vínnej cesty. Návštevníci na nej budú môcť navštíviť minimálne 15 vínnych domčekov a ochutnať naše vína, medzi nimi aj starobylú kadarku,“ povedal Dudás.

Veľkocetínski vinári sa aj takýmto spôsobom snažia zoznámiť verejnosť a milovníkov vína s odrodou, ktorá v niektorých starých záznamoch nesie meno ich obce. „V Maďarsku som našiel zápisy, kde sa dokonca nespomína ako kadarka, ale ako cétenyi, teda cetínske biele. Návštevníci, ktorí prídu na našu vínnu cestu, tak budú môcť ochutnať naozaj starú odrodu, ktorá sa takmer stratila a my sa ju teraz snažíme vrátiť späť. Je fakt, že na vinárskych súťažiach veľmi nevyniká, pretože toto vínko nie je až také aromatické, obsahuje málo alkoholu, má nižšiu cukornatosť a dozrieva pomerne neskoro. Preto je také „tenšie“. Tým, že je tam málo alkoholu a držia ho hlavne kyseliny, tak je trošku surovejšie a pije sa až v lete, keď sa tie kyselinky časom zjemnia. Preto to víno zostalo trošku v úzadí, ale pre nás má veľkú aj historickú hodnotu,“ dodal Dudás.

Hodnotenie článku

Nahlásiť chybu v článku

* Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané občianskym združením Alternatívne spravodajstvo, zapísaným v registri občianskych združení na Ministerstve vnútra SR s prideleným IČO: 51405784 na účely spätného kontaktovania. Viac informácií k ochrane osobných údajov nájdete tu.

Odporúčame

Čaputová: Pokračujem ďalej, tému vzdania sa považujem za…
Skrytá genocída srbského národa? Letecké útoky NATO zvýšili…
RPPS očakávam, že sľuby ohľadom štátnej pomoci sa v roku 2019…
Radikálni ľavičiari sa vyjadrili ku konfliktu medzi Ruskom a…
Cigánočka? Prečo je to pre liberálov urážlivé pomenovanie?
Drsný odkaz kotlebovcov k zvyšovaniu platov politikom: Najprv…

Diskusia k článku

Upozornenie: Pred publikovaním príspevku si prečítajte pravidlá diskusie

Vážení diskutéri, podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky, atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Prevázdkovateľ webstránky sa dištancuje od všetkých komentárov porušujúcich platnú legislatívu.