Vyhlásenie predsedu KBS k 50. výročiu invázie vojsk Varšavskej zmluvy

0 21. august 2018, zdroj: TK KBS
21. august 2018
zdroj: TK KBS
Pri príležitosti 50. výročia invázie vojsk Varšavskej zmluvy do Československa vydal predseda Konferencie biskupov Slovenska Mons. Stanislav Zvolenský vyhlásenie.
Mons. Stanislav Zvolenský predseda Konferencie biskupov Slovenska.

Rok 1968 priniesol ľuďom nádej. Nádej na zmenu nespravodlivého režimu a nádej na obnovu náboženskej slobody. Naši občania chceli vykročiť vlastnou cestou a uplatniť právo na sebaurčenie. Boli však násilne zahnaní späť do slepej uličky.

Päťdesiate výročie protiprávneho vpádu vojsk Varšavskej zmluvy do Československa nám pripomína pošliapanie slobody a nádeje. Spomienka na komunistickú propagandu, ktorá okupáciu vyhlásila za pomoc a útlak za normalizáciu, je varovaním, aby sme sa ani v našej súčasnosti nenechali oklamať. Nastavovanie krivých zrkadiel, prekrúcanie dejín a bagatelizovanie zločinov poškodzuje slobodu aj správny úsudok.

Odvaha tých, ktorí sa v auguste 1968 vzopreli, nech nám pripomenie hodnotu našej nezávislosti. Ich utrpenie nech nám nedovolí nechať sa manipulovať cudzími záujmami, z ktorejkoľvek strany.

Dnes má naša spoločnosť možnosť kráčať vlastnou cestou. Cirkev, ktorá je jej súčasťou, je vďačná za obnovu náboženskej slobody. Svojím úsilím chce prispievať k tomu, aby si ľudia zachovali vonkajšiu i vnútornú slobodu, a aby za nijakých okolností nestratili nádej.

Prezidentský prieskum Restartupu: Kotleba vyhrá v Trnavskom,…
Do rómskych komunít sa opäť vrátia miestne hliadky – MOPS
Za majetkovú trestnú činnosť v okrese Michalovce zadržali troch…
Tradičné remeslá: Niektorí drotári zo Spiša šli na drotársku…